V Gradišču smo koledarsko leto ponovno pričeli s šahovskim turnirjem. V nedeljo 7. januarja se je v brunarici TD Gradišče tako zbralo skupno deset šahovskih navdušencev. Tokrat je že tretjič zapored potekal tudi vzporedni otroški turnir. Po treh urah je bila znana razvrstitev igralcev tako v članski kot v otroški konkurenci. V otroški konkurenci je prvo mesto osvojil Jakob Barlič, drugi je bil Gaber Drčar Ovca in tretji Metod Hrovat. V članski konkurenci je prvo mesto osvojil Gregor Barlič, sledila sta Primož Cerar in Milan Vesel. Ob zaključku turnirja je sledila podelitev nagrad vsem sodelujočim v obeh konkurencah, skupinsko fotografiranje in prijetno neformalno druženje.

Tekst: Andrej Ovca

Foto: Gregor Barlič, Andrej Ovca, Nejc Vesel

 

 

 

 

 

 

 

Natečaj za bučo velikanko se bo odvijal v nedeljo 29. 10. 2023 od 14:00 do 15:00 na igrišču pod brunarico v vasi Gradišče.

Razglasitev rezultatov bo še isti dan ob 15:00. Za prve tri najtežje buče bodo podeljena priznanja in okusne nagrade.

Po razglasitvi rezultatov so lastniki naprošeni, da svojo bučo tudi odpeljejo.

 

310835532 2207373589442867 8541928039243889967 n

Kot je že tradicija, smo v Turističnem društvu Gradišče koledarsko leto po dveh letih premora ponovno pričeli s šahovskim turnirjem. V nedeljo 8. januarja 2023 se je v brunarici TD Gradišče tako zbralo skupno deset šahovskih navdušencev. Tokrat je že drugič potekal tudi vzporedni otroški turnir, ki se ga je udeležilo pet nadobudnežev. Po dobrih dveh urah je bil znan zmagovalec tako v članski kot v otroški konkurenci. V otroški konkurenci je prvo mesto osvojil Lovro Cerar, med odraslimi pa Gregor Barlič. Ob zaključku turnirja je sledila podelitev priznanj in nagrad vsem sodelujočim, skupinsko fotografiranje in prijetno neformalno druženje. V okviru slednjega so mlajši že nadaljevali priprave na naslednji turnir.

Tekst: Andrej Ovca

Foto: Gašper Zajc

 

 

 

 

 

 

 

Glede na to, da ima sveti Miklavž v začetku decembra vsako leto precej opraviti, smo mu v Gradišču skušali vse skupaj nekoliko olajšati in smo letos Miklavževo kot uvod v veseli december organizirali nekoliko prej. Zaradi neugodnega vremena so letos zbrani otroci sv. Miklavža z njegovim spremstvom v soboto, 3. decembra priklicali kar pod streho, ki jo je v ta namen prijazno odstopil lokal Lušt’n pod hrastom. Sv. Miklavž in njegovo spremstvo so bili prijetno presenečeni nad ambientom, ki smo jim ga pripravili, in še posebej na temeljito pripravljenostjo otrok na samo srečanje. Skoraj vsak, ki ga je sv. Miklavž poklical je namreč zapel pesem ali zmolil krajšo molitev, kar je pripomoglo k temu, da so bili parkeljni večino časa precej mirni. Ker je sv. Miklavž, v dnevih pred njegovim godom precej zaposlen, so mu v logističnem smislu na pomoč priskočili tudi člani in podporniki TD Gradišče, ki so poskrbeli za tople napitke, sladko pecivo in okusen golaž. Zato se na tem mestu UO TD Gradišče iskreno zahvaljuje vsem vpletenim za njihovo nesebično pomoč pri izvedbi letošnjega Miklavževega sprejema.

Tekst: Andrej Ovca v imenu UO TD Gradišče

Foto: Loti Cerar 

 

 

 

 

 

 

Natečaj za bučo velikanko se bo odvijal v soboto 22. 10. 2022 od 11:00 do 12:00 na igrišču pod brunarico v vasi Gradišče.

Razglasitev rezultatov bo še isti dan ob 12:00. Za prve tri najtežje buče bodo podeljena priznanja in praktične nagrade.

Po razglasitvi rezultatov so lastniki naprošeni, da svojo bučo tudi odpeljejo.

 

310835532 2207373589442867 8541928039243889967 n

Turistično društvo Gradišče je tudi letos v mesecu aprilu aktivno pristopilo k čistilni akciji, ki jo člani društva zadnja leta že tradicionalno razširijo tudi v manjšo delovno akcijo. Poleg pobiranja smeti, ki jih tudi letos ni manjkalo, so tako obnovili še varovalno ograjo pri dostopu k brunarici ter neposredno ob sami brunarici namesto lesene konstrukcije namestili betonske stebre, ki bodo služili kot stabilna opora za rast vinske trte. Poleg tega so opravili še nekaj manjših vzdrževalnih del na sami brunarici. Upravni odbor TD Gradišče se iskreno zahvaljuje vsem, ki so se odzvali povabilu.

Tekst: Andrej Ovca

Foto: Andrej Ovca & Jure Cerar

 

 

 

 

 

 

 

V četrtek, 1. 7. 2021 je potekal tradicionalni šahovski dvoboj med ekipama Gradišča in Zlatega polja. Šlo je za srečanje, ki je bilo iz jeseni 2020 prestavljeno v leto 2021. Tokrat je bilo za organizacijo in izvedbo dvoboja zadolženo TD Gradišče. Pred pričetkom je člane obeh ekip pozdravil in nagovoril predsednik TD Gradišče Milan Vesel. Vsaka ekipa je štela po sedem igralcev, ki so nato odigrali dve koli. Po dobri uri igranja v napeti tišini je bil znan končni rezultat, ki je tokrat znašal 10 : 4 (Gradišče : Zlato polje). Po končanem dvoboju in razglasitvi rezultata je sledil podpis zapisnika, protokolarno fotografiranje in manjša pogostitev, ob kateri je med drugim potekala tudi analiza posameznih dvobojev.

Tekst: Andrej Ovca, Foto: Silva Burja

 

 

 

 

 

 

V letošnjem letu smo na pobudo Janeza Cerarja izvedli nadgradnjo vasi Gradišče. Pri tem gre tako za pomoč obiskovalcem vasi pri njihovi orientaciji kot tudi za ohranjanje kulturne dediščine ter zgodovine kraja. V mesecu marcu smo tako v okviru delovne akcije na v naprej izbranih mestih namestili lesne stebre, ki obiskovalca vasi ob pomoči hišnih številk, usmerijo do tistih hiš in domačij, ki se ne nahajajo neposredno ob cesti skozi vas. V juniju pa smo med 16 domačij razdelili lesene table z vgraviranimi hišnimi imeni. Gre za t. i. »domača« imena, ki so v preteklosti nastala iz potrebe po lažjem ločevanju domačinov med seboj in so se obdržala kljub menjavi lastnikov in njihovih priimkov. Hišna imena so bila pomembna zlasti v časih, ko še ni bilo zemljiških knjig. Prav tako v tem letu, pa je še v načrtu tudi tabla z zemljevidom celotne vasi in vrisanimi vsemi hišnimi številkami, ki bo predvidoma nameščena na »Mačkovem« podu ob cesti sredi vasi. Tabla bo tako v pomoč obiskovalcem vasi Gradišče sploh v primerih, ko zataji elektronska navigacija ali mimoidoči domačin, ki ob vprašanju po hišni številki, pogosto v zadregi usmerja obiskovalca kako in kam.  

Tekst: Andrej Ovca

Foto: Simon Jerin, Tanja Cerar, Erika Cerar, Andrej Ovca

  

V Turističnem društvu Gradišče smo v 20. 6. 2020 za vse člane in tudi ostale zainteresirane vaščane organizirali tečaj prve pomoči dojenčkom, otrokom in odraslim. Tečaj je vodil g. Mihael Veider, diplomirani zdravstvenik, reševalec v nujni medicinski pomoči in licencirani predavatelj ter inštruktor prve pomoči Rdečega križa Slovenije. V okviru teoretičnega dela tečaja samo se seznanil oz. obnovili temeljne postopke oživljanja, uporabo avtomatskega defibrilatorja, postopanje v primeru opeklin in imobilizacije v primeru poškodb. V praktičnem delu pa smo se na posebnih lutkah, pod vodstvom inštruktorja, preizkusili v postopkih oživljanja, reševanju dihalne stiske, odstranjevanju tujkov iz dihalnih poti, masaži srca in rokovanju z defibrilatorjem. Tečaja se je udeležilo 30 udeležencev, med njimi številni šolarji ter celo predšolski otroci, ki so skupaj z odraslimi, z zanimanjem prisluhnili nazornim teoretičnim razlagam g. Mihaela ter se z veseljem preizkusili tudi v praktičnih postopkih nudenja prve pomoči.

 Andrej Ovca

 

 

 

 

 

 

 

Kot je že tradicija smo v Turističnem društvu Gradišče koledarsko leto tudi tokrat pričeli s šahovskim turnirjem. V nedeljo 5. januarja 2020 se je v brunarici TD Gradišče tako zbralo skupno sedemnajst šahistov. Tokrat je namreč prvič potekal tudi otroški turnir, ki se ga je udeležilo pet šahistov in ena šahistka. Po dveh urah se je končal otroški del turnirja v katerem je 1. mesto osvojil Mark Barlič. Sledila je kratka prekinitev s podelitvijo priznanj in nagrad vsem sodelujočim v otroškem delu turnirja. Po šestih urah oz. enajstih odigranih krogih je v članski konkurenci 1. mesto zasedel Marjan Prelovšek. Ob zaključku turnirja je sledila podelitev priznanj in nagrad sodelujočim, skupinsko fotografiranje in neformalno druženje. 

Andrej Ovca