Člani TD Gradišče in ostali vaščani smo se na lep sončen dan odpravili na ekskurzijo v Rogaško Slatino z okolico. Ženski del si je naprej ogledal podjetje Kozmetika Afrodita, moški del pa je odšel na ogled Steklarne Rogaška. V Kozmetiki Afrodita so nas sprejeli v konferenčni sobi, kjer so nam predstavili zgodovino podjetja, ki se je začela leta 1970, ko je lastnica podjetja Danica Zorin Mijošek, stopila na pot podjetništva, takrat še v lastnem domu, na štedilniku. V zdravilišču Rogaška Slatina, je odprla prvi kozmetični salon, ki je pomenil popestritev takratne zdraviliško-turistične ponudbe kraja. Kamilična krema je bil prvi izdelek za nego obraza, ki je pomenil temelj razvoju kozmetike, združene pod blagovno znamko Kozmetika Afrodita. Tekom časa so razvili široko paleto izdelkov za nego obraza, las in telesa. Sedaj ima podjetje zaposlenih 150 ljudi različnih strok, razvili so več kot 700 kozmetičnih izdelkov ter poslujejo na 20 tujih trgov. Zaradi strogih EU predpisov, obiskovalcem ni dovoljen ogled laboratorija in proizvodnje, v ta namen smo si pogledali kratek predstavitveni film. Po predstavitvi filma in nekaterih izdelkov, se je ogled končal v njihovi trgovini.

V Steklarni Rogaška smo imeli vodeni ogled vseh faz proizvodnje kristalnega stekla, od priprave osnovnih surovin, pihanja stekla do brušenja in plemenitenja izdelkov z barvo, peskanjem in gravuro. Pri vsej tehnologiji, ki je na voljo, so vsi njihovi izdelki še vedno narejeni ročno ter so edini na svetu, ki tako izdelujejo kristalno steklo. Steklarstvo je v teh krajih prisotno že od 18. stoletja. Sama steklarna pa je odprla svoja vrata leta 1927 in že leta 1930 so izvažali v tujino, predvsem v ZDA, v verigo ameriških prodajaln Bloomingdale’s. Zaposlujejo okoli 1,000 delavcev, proizvodni program pa obsega več kot 3,000 različnih izdelkov. Več kot polovico izvozijo v tujino, določeni izdelki pa so izključno namenjeni prodaji v tujini. Na dan v steklarni naredijo 30 ton steklenih izdelkov. Preden se izdelek zapakira, se ga dotakne vsaj 12 parov rok. V “Hall of Fame” pa smo si pobližje ogledali protokolarna darila in različne pokale.

Pot smo nato nadaljevali v občino Makole, kjer smo si ogledali čudovit baročni dvorec Štatenberg. Lastnik dvorca je podjetje Impol, a v najemu ga imata občana občine Lukovice, Florijan Sušnik in Tanja Šubelj. Dvorec sta napolnila z ogromno, neverjetnimi kosi pohištva, glasbil, preprog, slik, knjig, lestencev, drugih manjših in večjih predmetov. Videli smo, kako lepo sta prenovila grajsko kapelo, ki je zgorela leta 1910 in v kateri se je oktobra letos, poročila voditeljica oddaje Slovenski pozdrav Darja Gajšek. V plesni dvorani sta restavrirala 300 let staro fresko, v dvorcu je skrita knjižnica, kjer si dejansko lahko sposodiš knjigo ali prineseš knjige, katere bi vrgel stran v smeti. Ena soba je namenjena oblekam, tri krat na leto imajo dogodek, da lahko ta oblačila oblečeš in se sprehajaš po dvorcu kot pravi grof ali grofica.  

 Dan smo zaključili na Turistični kmetiji Kolar, kjer so nam postregli z odlično večerjo in ker je bila martinova sobota, z degustacijo njihovega lastnega vina.

 

Zapisala: Erika Cerar

Fotografije: Silva Burja