14. in 15. september nas je člane, pa tudi nečlane Turističnega društva Gradišče pocrkljalo s krasnim sončnim in toplim vremenom in nam tako še dodatno vlilo moči in delovnega elana za izvedbo praznovanja 20. obletnice društva ter teka okoli Gradiškega jezera.

Dvodnevno prireditev na parkirnem prostoru ob jezeru smo pričeli pripravljati že čez leto, najbolj intenzivne priprave pa so se pričele sredi tedna, saj je bilo potrebno poskrbeti za dovod električne energije, parkirni prostor, sanitarije ter postaviti šotor z odrom, šankom in vsem potrebnim, da bi bilo praznovanje takšno, kot se šika. Da bi bil oder za nastopajoče karseda lep okrašen, so mladi fantje – po gradiški tradiciji - imeli noč pred slovesnostjo pohod po vaških dvoriščih, kjer so »nabrali« potrebno cvetje, seveda s cvetličnimi koriti vred.

View the embedded image gallery online at:
http://gradisce-td.si/index.php/td/dogodki#sigProGalleriaee60238735

Zgodovinski pregled delovanja društva je prebrala predsednica TZO Lukovica Andreja Čokl. Svoj govor in čestitke je prispeval ob otvoritvi tudi podžupan občine, g. Bojan Andrejka. Najzaslužnejši člani društva so prejeli priznanja.
Da bi imeli obiskovalci boljši pregled delovanja društva, se je na videoprojekciji odvijal slikovni prikaz vsega, kar je bilo dokumentiranega v času delovanja društva.

Po uradnem delu je sledilo veselo glasbeno vzdušje do zgodnjih jutranjih ur, ko so nas zabavali Gamsi.
Gostinska ponudba je bila pestra. Klasični mesni ponudbi ter sladicam, ki so jih napekle vaščanke, smo dodali še palačinke. Ker pa je ravno na soboto zvečer potekala pomembna košarkaška tekma v okviru Eurobasketa, ki ga je to leto gostila Slovenija, in ker smo poskrbeli za neposredni prenos te tekme, ki se je končala s slovensko zmago, je bilo veselje in vzdušje na slavnostni prireditvi še posebej pestro in veselo, obiskovalcev pa zato veliko veliko, tako od blizu kot daleč.

View the embedded image gallery online at:
http://gradisce-td.si/index.php/td/dogodki#sigProGalleria46b78d0093

Po nadvse kratki noči, nekateri izmed ožjega organizacijskega odbora sploh niso zatisnili oči, se  je navsezgodaj zjutraj dogajanje ob Gradiškem jezeru nadaljevalo in potegnilo v deseti jubilejni tek. Po udeležbi je dosegel rekordno število tekačev kar 200 in s tem potrdil svojo priljubljenost in razpoznavnost. Kot se za praznovanje jubileja spodobi, je tudi na ta drugi dan pod šotorom veselo igralo – tedaj so uspešno in pohvalno nastopali mladi glasbeniki. Tekači so prejeli majice, sadje, vodo ter se okrepčali z obaro.
Zaradi vsekakor večje vremenske sreče kot v mesecu maju se je TD Gradišče odločilo, da bo poslej tek okoli jezera vedno potekal v mesecu septembru.

Po dveh veselih, pa za organizatorja tudi napornih in odgovornih prazničnih dneh je sledilo še nekajdnevno pospravljanje prireditvene opreme. Na tem mestu gre velika zahvala mladim gradiškim fantom in dekletom, ki sicer niso člani društva, ki so ogromno prispevali k uspešni izvedbi dogodka, in sicer s svojim prostovoljnim delom ter pripravljenostjo pomagati »starešinam«. Ker  v TD pravzaprav sploh niso včlanjeni, jim gre vljudno povabilo k članstvu, saj bi s svojo mladostjo, svežimi idejami in pridnostjo bogato popestrili obstoječo »ekipo« nekoliko starejših članov.
Prav tako gre velika zahvala vsem sodelujočim na prireditvi, tako članom kot vaščanom, za pomoč in prijetno druženje.

V aprilu nas je v Brunarici turističnega društva obiskal popotnik Tomaž Jakopič iz Ljubljane. Že večkrat je obiskal osamljene vasi v Afriki in si tam z dobro voljo in manjšo pomočjo za njihove šole, pridobil veliko prijateljev. Ob predavanju z diapozitivi smo podoživljali njegove pustolovščine, ki jih je na svoji poti doživel.

View the embedded image gallery online at:
http://gradisce-td.si/index.php/td/dogodki#sigProGalleriafeb1ee1423

 

 

 

 

 

 

 

V Aprilu smo uspešno izvedli »Čistilno akcijo« po naši vasi, ki se je odvijala v okviru vseslovenske akcije »Očistimo Slovenijo«. Pridružili so se nam tudi najmlajši vaščani in se z nami trudili, da bi naša okolica ostala urejena.

View the embedded image gallery online at:
http://gradisce-td.si/index.php/td/dogodki#sigProGalleria7cd4995fa4

 

 

 

 

 

 

V nedeljo popoldan 21.10.2012, smo pred društveno brunarico člani TD Gradišče pripravili kostanjev piknik. Pred brunarico smo ob lepem sončnem popoldnevu uživali ob sveže pečenem kostanju, ki nam ga je peklel predsednik društva. Fantje iz vasi pa so prinesli sveže stisnjen jabolčnik, ki se je zelo lepo podal k kostanju. Da smo se imeli fino lepo pokažejo tudi spodnje fotografije. Upamo, da bo tudi prihodnja jesen tako lepa in bomo takšen piknik lahko ponovili.

 

View the embedded image gallery online at:
http://gradisce-td.si/index.php/td/dogodki#sigProGalleria7f917bec21

 

 

 

 

 

 

 

Lepo sobotno popoldne 06. Oktobra 2012, smo izkoristili za pohod okoli Gradiškega jezera. V našo vas se je v zadnjih letih priselilo kar nekaj novih vaščanov in to je bil tudi razlog, da jih povabimo spoznavat njihovo novo okolico. Zbrali smo se na našem stalnem zbirnem mestu pred »Mačkovim podom«. Da pa pohod ne bi potekal le okoli jezera, ki ga običajno prehodimo, smo pot dopolnili še s sprehodom do neokrnjenega »Kroharjevega bajerja, ter nadaljevali okoli Gradiškega hriba.

Pohod smo zaključili pri brunarici Turističnega društva.

 

V prvih letih delovanja smo člani društva svoje moči usmerili v posodobitev komunalne urejenosti vasi (asfalt, javna razsvetljava, električna napeljava v zvoniku). Pozneje je bilo  v zapuščenem kamnolomu  urejeno asfaltirano otroško igrišče in večnamenski prostor z  vaško brunarico, mimo katere peljeta dve pešpoti (Pot slovenskih legend in Rokovnjaška pešpot). Postavljeni sta bili dve pozdravni tabli z napisom Dobrodošli v Gradišču.
V brunarici se v okviru rednih letnih dejavnosti društva ob novem letu odvija tradicionalni šahovski turnir, ob prazniku dela, 1. maju pa ob njej zakurimo kres in pripravimo manjše praznovanje z golažem. Poleg teh dogodkov organizira društvo vsako leto še novoletni kres, aprilsko očiščevalno akcijo (ki je potekala vsako leto  tudi že pred vseslovensko akcijo Očistimo Slovenijo), tek okoli Gradiškega jezera ter strokovno ekskurzijo.
Na pobudo vaščanov, župnika, turističnega društva in ob pomoči strokovnjakov je bila obnovljena in na novo prekrita cerkev Sv. Marjete na vrhu Gradiškega griča. Kdaj? Do nje je speljana asfaltirana cesta.

V vasi sta poleg Mačkovega poda postavljeni dve leseni maskoti, ki simbolično pozdravljata tako domačine kot obiskovalce vasi in sta zgovorni dokaz o konkretni in živi dejavnosti TD.
 
Avgusta 2011 je TD Gradišče s pomočjo občine Lukovica po dolgoletnih prizadevanjih obnovilo Jernejev studenec ob Gradiškem jezeru, ki je v preteklosti služil kot vir vode za „Jernejevo domačijo“. Le-to je sedanje jezero  preplavilo.

V kratkoročnih načrtih in ciljih TD Gradišče je zaključek del 3 km dolge trim steze okoli Gradiškega hriba ter izdelava tabel z napisi starih imen domačij v vasi Gradišče.

Konec avgusta smo člani TD Gradišče in člani Turističnega krožka OŠ Janko Kersnik pripravili manjšo prireditev z otvoritvijo, ter kulturnim programom ob obnovljenem Jernejevem studencu ob Gradiškem jezeru.
Več let smo si Člani TD Gradišče prizadevali, da bi ob novo nastalem Gradiškem jezeru obnovili  studenec, ki je včasih služil kot vir vode za „Jernejevo domačijo“, ki jo je sedanje jezero  preplavilo. S pomočjo občine se je prenova studenca v letošnji pomladi tudi izvedla.Že takoj ob ureditvi Gradiškega jezera in poti ob njem, smo člani društva ob studencu postavili leseno korito in uredili dotok vode vanj, vendar ga je lani v jeseni ob poplavi voda odplavila in uničila dotok, tako da je bila obnova nujna. Zelo smo se razveselili ob novici, da se bo obnova letos izvedla in smo obljubili, da bomo ob dokončanju del pripravili manjšo otvoritev.Obljubo smo konec avgusta tudi izpolnili, naše gospodinje pa so pripravile tudi manjšo pogostitev.
Ob začetku nas je pozdravil Predsednik TD Gradišče g. Aleš Burja in nam povedal nekaj o zgodovini studenca in njegovi uporabi v zadnjem stoletju. Vabilu sta se odzvala in nas s krajšimi nagovori počastila, župan občine Lukovica g. Matej Kotnik in župan sosednje občine Moravče g. Martin Rebolj. Sledil je prerez traku ob obnovljenem studencu, nakar so nas s svojim programom razveselili člani turističnega krožka OŠ Janka Kersnika. „Jezerski zmaj“ nam je živo prikazal in razložil nastanek jezera in življenja ob njem. Še pozno v noč smo ob studencu modrovali o zgodovini in bodočnosti jezerskega življenja.

View the embedded image gallery online at:
http://gradisce-td.si/index.php/td/dogodki#sigProGalleria867e62dca8Naj vas ob tej priložnosti povabimo na sprehod ob Gradiškem jezeru, kjer se sedaj lahko osvežite s čisto studenčnico, ter se naužijete čiste in neokrnjene narave ob njem.