14. in 15. september nas je člane, pa tudi nečlane Turističnega društva Gradišče pocrkljalo s krasnim sončnim in toplim vremenom in nam tako še dodatno vlilo moči in delovnega elana za izvedbo praznovanja 20. obletnice društva ter teka okoli Gradiškega jezera.

Dvodnevno prireditev na parkirnem prostoru ob jezeru smo pričeli pripravljati že čez leto, najbolj intenzivne priprave pa so se pričele sredi tedna, saj je bilo potrebno poskrbeti za dovod električne energije, parkirni prostor, sanitarije ter postaviti šotor z odrom, šankom in vsem potrebnim, da bi bilo praznovanje takšno, kot se šika. Da bi bil oder za nastopajoče karseda lep okrašen, so mladi fantje – po gradiški tradiciji - imeli noč pred slovesnostjo pohod po vaških dvoriščih, kjer so »nabrali« potrebno cvetje, seveda s cvetličnimi koriti vred.

Zgodovinski pregled delovanja društva je prebrala predsednica TZO Lukovica Andreja Čokl. Svoj govor in čestitke je prispeval ob otvoritvi tudi podžupan občine, g. Bojan Andrejka. Najzaslužnejši člani društva so prejeli priznanja.
Da bi imeli obiskovalci boljši pregled delovanja društva, se je na videoprojekciji odvijal slikovni prikaz vsega, kar je bilo dokumentiranega v času delovanja društva.

Po uradnem delu je sledilo veselo glasbeno vzdušje do zgodnjih jutranjih ur, ko so nas zabavali Gamsi.
Gostinska ponudba je bila pestra. Klasični mesni ponudbi ter sladicam, ki so jih napekle vaščanke, smo dodali še palačinke. Ker pa je ravno na soboto zvečer potekala pomembna košarkaška tekma v okviru Eurobasketa, ki ga je to leto gostila Slovenija, in ker smo poskrbeli za neposredni prenos te tekme, ki se je končala s slovensko zmago, je bilo veselje in vzdušje na slavnostni prireditvi še posebej pestro in veselo, obiskovalcev pa zato veliko veliko, tako od blizu kot daleč.

Po nadvse kratki noči, nekateri izmed ožjega organizacijskega odbora sploh niso zatisnili oči, se  je navsezgodaj zjutraj dogajanje ob Gradiškem jezeru nadaljevalo in potegnilo v deseti jubilejni tek. Po udeležbi je dosegel rekordno število tekačev kar 200 in s tem potrdil svojo priljubljenost in razpoznavnost. Kot se za praznovanje jubileja spodobi, je tudi na ta drugi dan pod šotorom veselo igralo – tedaj so uspešno in pohvalno nastopali mladi glasbeniki. Tekači so prejeli majice, sadje, vodo ter se okrepčali z obaro.
Zaradi vsekakor večje vremenske sreče kot v mesecu maju se je TD Gradišče odločilo, da bo poslej tek okoli jezera vedno potekal v mesecu septembru.

Po dveh veselih, pa za organizatorja tudi napornih in odgovornih prazničnih dneh je sledilo še nekajdnevno pospravljanje prireditvene opreme. Na tem mestu gre velika zahvala mladim gradiškim fantom in dekletom, ki sicer niso člani društva, ki so ogromno prispevali k uspešni izvedbi dogodka, in sicer s svojim prostovoljnim delom ter pripravljenostjo pomagati »starešinam«. Ker  v TD pravzaprav sploh niso včlanjeni, jim gre vljudno povabilo k članstvu, saj bi s svojo mladostjo, svežimi idejami in pridnostjo bogato popestrili obstoječo »ekipo« nekoliko starejših članov.
Prav tako gre velika zahvala vsem sodelujočim na prireditvi, tako članom kot vaščanom, za pomoč in prijetno druženje.