Konec avgusta smo člani TD Gradišče in člani Turističnega krožka OŠ Janko Kersnik pripravili manjšo prireditev z otvoritvijo, ter kulturnim programom ob obnovljenem Jernejevem studencu ob Gradiškem jezeru.
Več let smo si Člani TD Gradišče prizadevali, da bi ob novo nastalem Gradiškem jezeru obnovili  studenec, ki je včasih služil kot vir vode za „Jernejevo domačijo“, ki jo je sedanje jezero  preplavilo. S pomočjo občine se je prenova studenca v letošnji pomladi tudi izvedla.Že takoj ob ureditvi Gradiškega jezera in poti ob njem, smo člani društva ob studencu postavili leseno korito in uredili dotok vode vanj, vendar ga je lani v jeseni ob poplavi voda odplavila in uničila dotok, tako da je bila obnova nujna. Zelo smo se razveselili ob novici, da se bo obnova letos izvedla in smo obljubili, da bomo ob dokončanju del pripravili manjšo otvoritev.Obljubo smo konec avgusta tudi izpolnili, naše gospodinje pa so pripravile tudi manjšo pogostitev.
Ob začetku nas je pozdravil Predsednik TD Gradišče g. Aleš Burja in nam povedal nekaj o zgodovini studenca in njegovi uporabi v zadnjem stoletju. Vabilu sta se odzvala in nas s krajšimi nagovori počastila, župan občine Lukovica g. Matej Kotnik in župan sosednje občine Moravče g. Martin Rebolj. Sledil je prerez traku ob obnovljenem studencu, nakar so nas s svojim programom razveselili člani turističnega krožka OŠ Janka Kersnika. „Jezerski zmaj“ nam je živo prikazal in razložil nastanek jezera in življenja ob njem. Še pozno v noč smo ob studencu modrovali o zgodovini in bodočnosti jezerskega življenja.Naj vas ob tej priložnosti povabimo na sprehod ob Gradiškem jezeru, kjer se sedaj lahko osvežite s čisto studenčnico, ter se naužijete čiste in neokrnjene narave ob njem.