Društvo je bilo na pobudo vaščanov  (uradno) ustanovljeno leta 1992 v želji, da s skupnimi močmi izboljša vaško infrastrukturo, družabno življenje sploh in seveda da skrbi za turistične dejavnosti kraja. Neprekinjeno in zelo uspešno deluje že dve desetletji in šteje danes preko devetdeset članov. Zadnji izvoljeni predsednik je gospod Jure Starman.

Prva leta je TD Gradišče organiziralo vaške veselice »Srečanje v Gradišču« s poudarkom na dobrotah z naših kmetij. Odvijale so se v samem središču vasi, ob zaključku šolskega leta.

V želji prepoznave vasi v širši okolici naše domovine, pa je boli prav naše društvo PRVI pobudnik » Srečanja Gradišč Slovenije«. Prvo srečanje smo organizirali  v juniju leta 2001. Že prvo leto smo doživeli neverjeten odziv. Odzvalo se je 18 vasi in preko 400 vaščanov teh vasi in postalo tradicionalno. Od leta 2001 dalje se tako vaščani vasi z imenom Gradišče vsako leto srečujemo v enem od Gradišč.
 
Za to prvo srečanje je društvo na prireditvenem prostoru postavilo in obnovilo stari kmečki pod, imenovan Mačkov pod po domačiji, ki so jo porušili na nasprotni strani ceste. S tem se je ohranil delček vaške starožitnosti. V njem je na ogled staro, odsluženo kmečko orodje, ki so ga vaščani prinesli s svojih podstreh.

Vabilo na prvo gradiško srečanje pa je izgledalo takole:

______________________________________________________________________________


 »Turistično društvo GRADIŠČE
Gradišče pri Lukovici 48
1225 Lukovica

Spoštovani!

Sporočamo vam našo zamisel o srečanju krajev iz Republike Slovenije, ki imajo ime GRADIŠČE. Naša vas Gradišče pri Lukovici leži v osrednji Sloveniji na vzhodnem obrobju Gorenjske, približno 20 km oddaljena od Ljubljane.

Sama ideja o srečanju se je porodila vodstvu oz. Upravnemu odboru  TD Gradišče  v želji popestriti vsakoletno prireditev Srečanje v Gradišču, ki ima že večletno tradicijo.
Upamo , da vam je naša zamisel všeč in da si tudi vi želite srečanja prebivalcev iz istoimenskih krajev.

Predlagamo, da prvo tako srečanje organiziramo pri nas.
Za datum smo izbrali soboto, 23. junija 2001.

Za letošnje srečanje predlagamo naslednji program:

1.     12.00                    - zbor udeležencev
2.    13.00                     - pogostitev  (golaž + pijača)
3.    14.00 - 16.00          - ogled vasi in predstavitev vseh sodelujočih vasi
4.    16.00 – 18.00         - košnja  (kosec + grabljica) in ostale družabne igre
5.    18.00                    - pozdrav in nagovor župana občine Lukovica
6.    19.00                    - pričetek družabnega srečanja z ansamblom bratov Poljanšek
7.    19.00-23.00           - sprejemanje stav za bik ruleto

Prosimo vas, da nas o svoji odločitvi in pripravljenosti za sodelovanje obvestite.«

______________________________________________________________________________

Tako se v zadnjih dvanajstih letih vsakič ob koncu junija odpravimo na srečanje na različne strani naše domovine. Srečanja so se do sedaj odvijala v Gradišču pri Šentjerneju na Dolenjskem, Gradišču pri Slovenj Gradcu, Gradišču pri Tišini, Gradišču pri Divači, Gradišču nad Pijavo gorico, Gradišču pri Materiji na Krasu, Gradišču pri Vojniku, v Gradišču pri Podsredi na Kozjanskem, na Gradišču na Kozjaku v občini Selnica ob Dravi. (lahko dodaš še manjkajoča srečanja, mislim, da jaz nimam vseh podatkov)
Ta prireditev nam vsako leto prinese topel stisk rok, besedo domačnosti že znanih pa tudi novih prijateljev. Srečanja vedno popestrijo družabne igre, pester kulturni program, domača hrana in pijača ter veliko dobre glasbe.
Na vsa srečanja vedno povabimo vse župane občin, iz katerih vasi prihajajo. Ob tej priložnosti se moramo zahvaliti lukovškemu županu Mateju Kotniku, saj se nam na naših srečanjih vsako leto pridruži, kajti te prireditve so tudi promocija naše občine.