Gradišče pri Lukovici je slikovito naselje v občini Lukovica, oddaljeno 25 km iz Ljubljane. Leži na vzhodnem obrobju Gorenjske, ob vstopu v Črni graben. Strnjena vas s posameznimi odmaknjenimi kmetijami leži na prisojni terasi na južnem pobočju 466 metrov visokega Gradiškega hriba.
Z vrha griča se odpira čudovit razgled vse od Posavskega hribovja preko celotne Ljubljanske kotline do Julijcev, Karavank in Kamniško-Savinjskih alp v ozadju, vznožje z gozdom poraslega griča pa obdajata rečica Radomlja in potok Drtijščica.
Ob robu vasi peljeta dve pešpoti ( Pot slovenskih legend in Rokovnjaška pešpot). Naselje se v zadnjem času zelo hitro širi in šteje okoli 70 hiš in preko 200 prebivalcev. Med njimi preteklost živi tudi v številnih legendah. Zanimivo je staro izročilo, ki pravi, da se je na vzhodni strani hriba nekdaj razprostiralo veliko jezero, ki je segalo vse do Vinj oziroma Rožeškega gradu, tako da sta se gradiški in rožeški graščak po jezeru s čolnom vozila na obiske in lovila ribe. Legenda pa je postala stvarnost, ko je pod Gradiškim gričem iz vodovja Radomlje in Drtijščice nastalo umetno jezero.